آسیب مزمن عصب اولنار در اثر فشار چیست ؟ علت و علائم آن و روش های درمان

آسیب مزمن عصب اولنار در اثر فشار چیست ؟ علت و علائم آن و روش های درمان

آسیب مزمن عصب اولنار در اثر فشار چیست ؟ علت و علائم آن و روش های درمان

  فشار مزمن بر عصب اولنار بر خلاف فشار به عصب مدین  CTS بیماری شایعی نیست اما به شدت برای دست ناتوان کننده است .

عصب اولنار به نیمی انگشت چهارم و انگشت پنجم حس میدهد و به جز عضلات کف دست سمت شست ( تنار ) به تمام عضلات بین استخوانی و عضلات برجستگی سمت انگست پنجم ( هیپوتنار ) و تمام عضلات لومبریکال که هماهنگ کننده تاندونهای فلکسور و اکستانسور هستند عصب می دهد . مجموع کل این چهار گروه عضله دست 20 تا می باشد که تمام حرکات دقیق دست و در واقع تمام عملکرد دست را باعث می شوند .

 

علائم فشار بر عصب اولنار :

 با فشار بر عصب اولنار و کاهش هدایت ؛ بی حسی در انگشت پنجم و سپس اختلال در حرکات ظریف دست ایجاد شده و لاغری و تورفتگی در بین متاکارپ ها و بخصوص در بین شست و انگشت دوم در پشت دست ایجاد میشود .

 اگر به قدری بیماری شدید و طول کشیده باشد که عصب اولنار از کار بیافتد ؛ دفورمیتی Claw hand  ایجاد میشود یعنی اکستنشن غیر عادی مفاصل بین متاکارپ‌ ها و انگشتان دست ایجاد و مفاصل انگشتی بخصوص مفصل بین انگشتی پروگزیمال PIP در خم شدگی قرار می‌گیرند که با فیکس شدن این دفورمیتی ها عملا دست از کار می‌افتد.

فشار بر عصب اولنار

 

علت فشار بر عصب اولنار :

فشار بر عصب اولنار ممکن است در مچ دست و در تونل گایان ایجاد شود ( سندروم گایان کانال ) اما نادر است .

  وضعیت  شایع تر فشار بر عصب در ناحیه آرنج است ؛ در پشت سمت داخلی ( به سمت بدن ) انتهای استخوان بازو شیاری وجود دارد که عصب اولنار از آنجا میگذرد و توسط باندهایی در محل نگه داری می‌شود ؛ التهاب در ناحیه باعث فشار به عصب میشود .

 فسار بخ عصب در در آرنج  درد تیر کشنده در سمت اولنار ساعد ایجاد می کند و گزگز انگشت پنجم و به تدریج ضعف دست و تغییراتی که گفته شد شروع می‌شود .

فشار بر عصب اولنار در آرنج

 

تشخیص فشار بر عصب اولنار :

تشخیص قطعی با نوار عصب و عضله است که کاهش سرعت هدایت عصبی در آرنج و کاهش دریافت عصبی در عضلات مربوطه را نشان می‌دهد.

 

درمان فشار بر عصب اولنار :

در موارد خفیف با محدود کردن حرکات مضر و تجویز داروهای ضدالتهاب و فیزیوتراپی  بهبود حاصل شود البته اغلب درمان غیر جراحی نتیجه خوبی ندارد .  

در موارد شدید درمان با جراحی لازم میشود بخصوص در موارد فشار در آرنج . عصب با جراحی آزاد شده و به سمت مسیری در جلوی استخوان جابجا میشود تا برای همیشه از فشار مصون باشد .